Genetische test

Ben jij benieuwd waar jouw voorouders vandaan komen? Het is moeilijk voor te stellen dat onze familielijn duizenden jaren teruggaat. Het kan erg interessant zijn om te weten waar jouw familie vandaan komt. Het is waarschijnlijk dat je meerdere achtergronden hebt. Uiteindelijk zijn al onze familielijnen terug te trekken naar Afrika. Met een DNA test kan er zelfs duizenden jaren teruggekeken worden en vergeleken worden met DNA uit deze regio. Misschien ken je wel de programma’s waar deze genetische test wordt afgenomen bij bekende mensen, of het bekende filmpje van nazi’s waarbij wordt ontdekt dat ook zij arabische en afrikaans bloed hebben. Het kan voor interessante ontdekkingen zorgen wanneer je er achter komt hoe we allemaal verbonden met elkaar zijn.

Hoe werkt een genetische test?

Het wordt steeds gemakkelijker om een genetische test te laten afnemen. Waar voorheen vooral bloed afgenomen moest worden om betrouwbaar DNA te verkrijgen, kan er nu gemakkelijk met een wang uitstrijkje voldoende DNA worden afgenomen. Dit doet dus geen pijn en is zo gedaan. Dit wordt met een uitgebreide database vergeleken zodat er generaties terug kan worden gegaan. Zo kan je niet alleen zien met welke regio’s jouw DNA overeen komt, maar ook of jouw DNA overeen komt met bijvoorbeeld andere familieleden.

Waar kan je een genetische test laten uitvoeren?

Je kan op verschillende plekken in Nederland een genetische test laten uitvoeren. Bij DNA klinieken kan je de DNA laten afnemen en analyseren. Wanneer je niet in staat bent om naar een kliniek te gaan, kan je dit zelfs over de post en internet laten doen. Door een uitstrijkje via de post te sturen, hoef je zelf nergens naartoe. De uitslag krijg je dan gewoon terug per post of via de mail. Zo is het wel erg makkelijk om een genetische test te laten doen. Ook kost het niet veel om een DNA test te laten doen. Aangezien het proces snel en gemakkelijk werkt, kunnen de kosten laag gehouden worden. Zo kan je al vanaf €100 laten uitvoeren.